facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Як переселенцю звільнитися через центр зайнятості

Дата публікації: 15.08.2022

Пані Людмила – переселенка. До Мережі правового розвитку вона звернулася з запитанням, як їй звільнитися з попереднього місця роботи в місті, з якого вона евакуювалася. За місцем нинішнього перебування жінка вже знайшла нову роботу. Роз’яснення підготував юрист Мережі Віталій Бабика.

На фото: Віталій Бабика – юрист Мережі правового розвитку.

Внаслідок повномасштабного вторгнення рф мільйони українців стали вимушеними переселенцями, залишивши свої домівки та робочі місця. Відповідно, більшість ВПО не можуть виконувати свої трудові обов’язки на «довоєнному» місці. При цьому, знайшовши нову роботу, люди на початку війни мали труднощі з оформленням, оскільки з попереднього місця роботи ще не звільнилися. Крім того, факт трудових відносин за попереднім місцем проживання не дозволяв переселенцям стати на облік у центрі зайнятості.

Наразі це питання законодавчо врегульовано.

Так, згідно з приписами ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю (КЗпП) у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону).

Форма такої заяви затверджена наказом Державного центру зайнятості від 07.05.2022 № 45 (ознайомитися з формою можна в центрах зайнятості, завантажити – за посиланням або нижче в цьому матеріалі).

Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості повідомить роботодавця про припинення трудових відносин особою в односторонньому порядку, а також повідомить Пенсійний фонд України та податкову службу.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×