facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Як оформити спадщину на земельну ділянку (пай)

Дата публікації: 13.08.2021

Консультацію на тему оформлення спадщини на землю юристка Вижницького офісу Мережі правового розвитку Валентина Ткач підготувала у відповідь на запит мешканця селища Багна Чернівецької області. Пан Юрій планував оформити спадщину на земельну ділянку (пай), але не знав як зробити це, які потрібні документи, які нюанси законодавства слід врахувати.  

На фото: Валентина Ткач, юристка Вижницького офісу МПР.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.
Варто зазначити, що коло спадкоємців відрізняється залежно від моменту відкриття спадщини.
Якщо спадщина відкрилась до 01.01.2004 р., до моменту вступу в силу нового Цивільного кодексу (ЦК) України, тобто за часів дії «старого» Цивільного кодексу, до кола спадкоємців за законом належать:
• Перша черга: діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. Дитина померлого, яка народилася після його смерті. Онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем.
• Друга черга: брати і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері.
• А також непрацездатні особи, що перебували на утриманні померлого не менше одного року до його смерті.

Окрім того, спадкоємець вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.
Новий, чинний Цивільний кодекс України, який вступив в силу 01.01.2004 року, значно розширив коло спадкоємців за законом, до яких належать:
• Перша черга: діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.
• Друга черга: рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.
• Третя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця.
• Четверта черга: особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.
• П’ята черга: інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Крім того, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї.

Важливо! Якщо спадщина відкрилася в момент дії старого ЦК УРСР, але після 01 липня 2003 року, то спадкувати можуть спадкоємці за новим ЦК. Тобто, право успадкувати земельну ділянку (пай) зможуть зокрема особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менше, ніж п’ять років до часу відкриття спадщини, ті, хто не мали права на спадщину за старим ЦК УРСР.

Водночас, незважаючи на фактичне прийняття спадщини, для оформлення нерухомого майна у спадщину (зокрема земельної ділянки (паю)), звернутися до нотаріуса потрібно обов’язково, оскільки без свідоцтва про право на спадщину неможливо буде зареєструвати право власності на земельну ділянку (пай), отриману у спадок.

Отже, для оформлення права власності на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування необхідно спочатку особисто звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.
За наявності оригіналу свідоцтва про смерть спадкодавця, нотаріус зобов’язаний відкрити спадкову справу і витребувати всі необхідні документи та довідки для видачі свідоцтва про право на спадщину, в яку входить земельна ділянка (пай).
Якщо не вистачатиме певних документів для оформлення права на спадщину, нотаріус витребує такі документи з архіву, або зобов’яже спадкоємця звернутися до суду для встановлення юридичних фактів (спільного проживання, тощо).

Для оформлення спадку на земельну ділянку (пай) спадкоємцям доведеться, окрім всього іншого, замовити оцінку земельної ділянки. Такий обов’язок не поширюється на спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом.

Після завершення процедури збору всіх необхідних документів та довідок нотаріус видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину та вносить відомості про перехід права власності на земельну частку (пай)на ім’я спадкоємця до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо спадкоємців декілька – нотаріус видає кожному з них свідоцтво про право на спадщину з зазначенням частки, яка спадкується.

Зверніть особливу увагу на те, який документ на землю залишив після себе спадкодавець. Це може бути Державний акт на права власності на земельну частку (пай) або Сертифікат на право на земельну частку (пай).
Здавалося б, яка різниця, як називається документ – але тут різниця принципово важлива!
Державний акт на земельну частку (пай) – це документ, що підтверджує право власності на вже сформовану земельну ділянку, яка має чіткі встановлені межі та кадастровий номер.
Сертифікат на право на земельну частку (пай) – це документ, який підтверджує право на виділення і формування земельної ділянки.
Тобто, маючи на руках Сертифікат на право на земельну частку (пай), ви ще не є власником конкретної земельної ділянки, а лише наділені правом на витребування такої земельної ділянки (паю).

P.S. Будьте в курсі кожної новини та події — підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×