facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Які документи засвідчують, що людина вакцинована

Дата публікації: 03.09.2021

Який документ офіційно засвідчує те, що людина отримала певні щеплення, та де його видають?  Із таким запитом до Вижницького офісу Мережі правового розвитку звернувся пан Андрій із селища Черешенька Чернівецької області. У відповідь юристка  Офісу при громадській організації «Комітет виборців» Валентина Ткач підготувала консультацію на актуальну тему.

На фото: Валентин Ткач, юристка Вижницького офісу МПР.

Передусім документом, що засвідчує вакцинацію, є Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам, затвердженим ВООЗ в 2005 році. У такі свідоцтва вносяться дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань, зокрема і проти COVID-19.

Особи, які щепилися двома дозами вакцини проти COVID-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини у будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема і в сімейного лікаря.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію заповнюється українською, а також англійською або французькою мовами. Термін дії свідоцтва – один рік із можливістю продовження.

В Україні отримати таке свідоцтво можуть громадяни, які повністю прищепилися проти COVID-19 вакцинами, схваленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У нас в країні це вакцини Pfizer, Moderna, CoronaVac та AstraZeneca кількох виробників.

Проте, міжнародне свідоцтво про вакцинацію не варто плутати з іншим документом – «ковідним сертифікатом» (або ж «ковідний паспорт», «зелений сертифікат», «сертифікат вакцинації»). Він розробляється згідно з вимогами Євросоюзу та ВООЗ і мав запрацювати в Україні з 1 липня 2021 року.

Останній документ має певні відмінності, а саме:

– Видаватиметься в електронному і паперовому варіантах. Електронний матиме QR-код.

– Міститиме більш повну інформацію про пацієнта: яку вакцину отримав під час щеплення, які результати ПЛР-тестів, чи хворів на коронавірус.

– Буде розроблений у двох варіантах – для внутрішнього використання в Україні і для виїзду за кордон.

Варто зазначити, що, згідно зі ст.10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», кожен громадянин має піклуватися про своє здоров’я і здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян, проходити медичні профілактичні огляди і робити щеплення.

Водночас у статті 43 цього ж Закону говориться, що пацієнт повинен дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення (крім прямої загрози життю). Тому, вакцинуватися чи ні, людина вирішує сама, адже це її право, а не обов’язок.

*Більше інформації щодо актуальних правових (і не тільки) питань, пов’язаних із протидією поширенню пандемії коронавірусу – у нашій Спецкатегорії COVID-19.

P.S. Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×