facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Права людини, яка не вакцинована та перехворіла на COVID-19

Дата публікації: 08.11.2021

Із запровадженням останнім часом «червоного» рівня карантинних обмежень у містах України, у невакцинованих мешканців виникає все більше проблемних питань. Зокрема коли йдеться про випадки, коли людина щойно перехворіла на коронавірус і не може щепитися, навіть якщо має таке бажання, однак до роботи її не допускають. Ситуацію роз’яснює юристка Чернігівського офісу Мережі правового розвитку Наталія Куликова.

У містах збільшилися черги на вакцинацію та ПЦР-тести через те, що людей не допускають до роботи на підприємствах та установах без щеплення або тесту. Але є й винятки. Наприклад, якщо людина не вакцинована, однак перехворіла на COVID-19, її не можуть не допустити до роботи відповідно до законодавства, але за умови надання довідки про перенесену хворобу, яку мають видавати сімейні лікарі. Пред’явити таку довідку через застосунок «Дія» поки що не можна – така можливість з’явиться тільки наступного року. Водночас цікаво, що юридичної сили така довідка не має. При цьому на практиці отримати такий документ вкрай складно.

Фактично за запитом особи, яка офіційно перехворіла на короновірус, сімейні лікарі зобов’язані надавати довідки про перенесене захворювання (довідка ЛКК). На практиці через незнання або перевантаженість сімейні лікарі відмовляються надавати такі довідки, мотивуючи тим, що вони не зобов’язані цього робити.

Дійсно, на сьогодні ця довідка не має ніякої юридичної сили. Має бути сертифікат, який «підтягує» «Дія». І цей сертифікат дає можливість людям, якщо вони не вакцинувалися, бути невакцинованими до 90 днів від моменту перенесеного захворювання. Такий сертифікат в «Дії» планують запустити з 8 листопада. Можливість згенерувати сертифікат у застосунку з’явиться через 15 днів після того, як лікар внесе відповідні дані до системи.

Які ж послуги стануть доступні за цією довідкою (або з 8 листопада – за сертифікатом)? Невакцинованих працівників зможуть допускати до роботи, якщо вони матимуть таку довідку. Також, як сказано на сайті МОЗ, за цим документом можна скористатися і в разі міжрегіональних перевезень.

Інші ж послуги людина може отримати на розсуд того, хто ці послуги надає, адже довідка про те, що людина перехворіла на COVID, не прирівнюється до COVID-сертифікату.

*Більше інформації щодо актуальних правових (і не тільки) питань, пов’язаних із протидією поширенню пандемії коронавірусу – у нашій Спецкатегорії COVID-19.

P.S. Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×