facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Європарламент опублікував інформацію для людей, які залишають Україну внаслідок війни

Дата публікації: 15.03.2022

На офіційному сайті Європарламенту оприлюднили інформацію для тих, хто евакуюється з України і в’їжджає на територію Європейського Союзу. У дописі ви знайдете ключову інформацію про свої права щодо перетину кордону з країнами ЄС, тимчасового та міжнародного захисту, а також щодо подорожей між країнами-членами ЄС.

У цій статті ми подаємо основну інформацію. При цьому звертаємо увагу на те, що кожен великий розділ містить додаткове меню. Натиснувши на активні підрозділи за запитом, ви отримаєте більш вичерпну інформацію.

 Підготовка до виїзду

Якщо це можливо, при виїзді з України візьміть із собою дійсні проїзні документи. Однак відсутність проїзних або медичних документів (довідка про щеплення, тест на Covid-19) не повинна перешкоджати вашому в’їзду в ЄС.

Усі країни ЄС, які межують з Україною, дозволяють в’їзд усім людям, які втікають від війни в Україні з гуманітарних міркувань, незалежно від того, чи є у вас біометричний паспорт чи ні. Це стосується і дітей. Якщо у вас є українське громадянство та біометричний паспорт, ви можете в’їхати в ЄС, пред’явивши паспорт на кордоні. У всіх інших випадках країни-члени приймуть вас на гуманітарній основі.

Якщо у вас інше громадянство і для в’їзду в ЄС вам потрібна віза, ви повинні пред’явити свою короткострокову візу, якщо вона у вас є. Якщо у вас немає короткострокової візи, країни-члени все одно повинні дозволити вам в’їзд, щоб полегшити вашу репатріацію до країни походження.

З огляду на поточну ситуацію в Україні, держави-члени можуть здійснювати прикордонний контроль на кордонах, але також у інших, безпечних місцях подалі від кордону. Перевірку можуть проводити під час або після транспортування в такі безпечні місця. Під час проведення таких перевірок вас можуть попросити залишитися доступним для органів влади в цих безпечних місцях. 

Незалежно від вашої національності, ви маєте право на надання негайної допомоги та інформації про свої права. Це включає надання тимчасового притулку, а також забезпечення їжею та ліками. Подальші права можуть відрізнятися залежно від статусу, який ви отримаєте в ЄС. 

Поліцейські та інші адміністративні перевірки можливі в будь-який момент, в тому числі на території держав-членів з метою безпеки та міграції. Важливо співпрацювати та надавати необхідні документи та інформацію поліції, прикордонним службам чи іншим компетентним органам. За певних обставин вас можуть попросити залишитися доступним для органів влади у визначених приміщеннях під час проведення таких перевірок.

Ваші права на території ЄС

Після того, як ви переїдете кордон ЄС, у вас є кілька варіантів дій, в залежності від ваших особистих обставин. Органи влади проінформують вас про ваші права.

1. Вам може бути надано тимчасовий захист

Якщо ви проживали в Україні на постійній основі і виїхали з країни, щоб уникнути війни з 24 лютого 2022 року, ви маєте право на тимчасовий захист у будь-якій країні ЄС. Тимчасовий захист триватиме щонайменше один рік, він може бути продовжений залежно від ситуації в Україні. Права згідно з Директивою про тимчасовий захист включають: дозвіл на проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей.

Хто має право на тимчасовий захист?

Що робити, якщо я не підлягаю цим критеріям?

Чи тимчасовий захист входить в дію автоматично, чи мені потрібно на нього аплікувати?

Скільки триватиме тимчасовий захист?

Які права надає мені тимчасовий захист?

Чи тимчасовий захист діє лише в одній країні ЄС?

Чи заважає мені тимчасовий захист подати заяву на отримання статусу біженця?

Чи потрібно мені аплікувати на дозвіл на проживання для тимчасового захисту, перш ніж я можу подати заяву на міжнародний захист? Чи є особливий порядок, якого я повинен дотримуватися , якщо я хочу подати заяву на статус біженця?

Якщо я скористаюся тимчасовим захистом, чи точно я отримаю статус біженця або додатковий захист пізніше?

Я легально перебував або проживав в ЄС до 24 лютого 2022 року і не можу повернутися в Україну. Чи буде мені надано тимчасовий захист?

2. Ви можете подати заяву на міжнародний захист у країні першого в’їзду

Відповідно до законодавства ЄС, ви повинні подати заяву на міжнародний захист (статус біженця) у першій безпечній країні. Заявники на міжнародний захист мають подібні права з тимчасовим захистом, але є деякі відмінності. У разі розгляду заяви про надання статусу біженця особа може отримати доступ до ринку праці через 9 місяців, якщо до того моменту її справа не отримала остаточного рішення. Ви також можете подати заяву на возз’єднання сім’ї, якщо у вас є член сім’ї, який вже легально проживає в ЄС.

Як подати заяву на міжнародний захист?

Яка різниця між тимчасовим захистом і статусом біженця?

Крім тимчасової охорони або міжнародний захист, чи є інший законний варіант, на який я можу подати заяву?

3. Ви можете попросити допомоги для репатріації

Незалежно від вашої національності, якщо ви проживали в Україні і втекли від війни, вам належить право на в’їзд до ЄС. Якщо репатріація до вашої країни походження не становить загрози, вам слід звернутися до відповідних органів чи організацій, які допоможуть вам повернутися до країни походження.

Вам слід звернутися до посольства/консульства вашої країни походження в державі-члені, де ви зараз перебуваєте. Національні органи в цій країні також можуть допомогти вам зв’язатися з вашим посольством/консульством у разі виникнення проблем і можуть запропонувати допомогу у вашій репатріації.

Подальші подорожі в ЄС

У більшості випадків, якщо ви втекли від війни в Україні, ви зможете подорожувати до інших країн ЄС. Для українців це право походить від безвізового режиму між ЄС та Україною. Якщо ви є громадянином третьої країни, вам потрібно перевірити чи є ваша країна походження в списку третіх країн, громадяни яких звільнені від візових вимог.

Після першого перетину кордону ЄС чи можу я продовжити подорож до інших країн ЄС/Шенгенської зони чи мені потрібно залишитися в першій країні?

Безкоштовний подальший переїзд з численними транспортними компаніями

Я потрапив до ЄС через Румунію чи Болгарію; що станеться, якщо я захочу продовжити свою подорож до країни, яка є частиною зони без внутрішнього прикордонного контролю?

Чи можу я пересуватися між країнами, які входять до Шенгенської зони, без внутрішнього прикордонного контролю?

Чи можуть прикордонники, поліція чи інші відповідні органи все одно вимагати мої документи, що посвідчують особу, навіть якщо я перебуваю в країні Шенгену?

Чи існують обмеження на поїздки, пов’язані з пандемією COVID-19?

Ваша безпека та гарантії

Додаткова інформація від національних органів (на сайті відображена у вигляді мапи).

P. S. Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×