facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Питання — відповідь: Чи допомагає наявність дитячого чорнобильського посвідчення отримати групу інвалідності?

Дата публікації: 30.05.2024

На запитання пана Дмитра з міста Вашківці Чернівецької області відповідає юристка Вижницької ГО «Комітет виборців» Валентина Ткач.

Валентина Ткач,
юристка ГО «Комітет виборців».

Так, на процес проходження МСЕК впливає наявність дитячого чорнобильського посвідчення — але у випадку, якщо буде встановлений причинний звʼязок  із дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників у особи, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Цей зв’язок встановлюють уповноважені медичні комісії під час стаціонарного обстеження осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Комісії керуються переліком хвороб, за яких може бути встановлено причинно-наслідковий зв’язок між виникненням таких хвороб і дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників у дорослого населення та впливу на організм дитини.
Перелік затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 17 травня 1997 року № 150 “Про затвердження нормативних актів щодо хвороб, при яких може бути встановлений причинний зв’язок з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС” .

Особам до 18 років, які мали статус дітей, що належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, та особам, що народилися від батьків, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи (категорії 1-3), і не отримали статусу дитини з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи до досягнення 18 років, при виявленні захворювань онкологічної та онкогематологічної патології після досягнення 18 років причинний зв’язок встановлюється за наявності посвідчення серії «Д» відповідно до статті 27 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Також Кабінет Міністрів України встановив перелік документів, які «чорнобильці» мають подавати до МСЕК, для потерпілих дітей з інвалідністю, пов’язаною з наслідками Чорнобильської катастрофи, при досягненні ними повноліття: посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, серії “Д”, вкладки до нього та експертного висновку міжвідомчої експертної комісії.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551, яка набрала чинності 25.07.2018, затверджено Порядок видачі посвідчень особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян. Цим порядком затверджено нові зразки посвідчень та передбачено заміну всіх посвідчень старого зразка до 01 січня 2022 року.

Для отримання посвідчення потрібно подати заяву разом із вказаними нижче документами до місцевого департаменту соціального захисту або до ЦНАПу.

Посвідчення дітям, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, видають на підставі довідки встановленого зразка (посвідчення потерпілого від Чорнобильської катастрофи, відповідно до Додатку 8 до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року №551).

Якщо посвідчення втрачене або зіпсоване, замість нього видається повторне посвідчення на підставі раніше поданих документів та особистої заяви (із зазначенням номера та дати видачі посвідчення, поясненням обставин втрати або зіпсування), а також за наявності:

  • у разі втрати — опублікованого у пресі повідомлення про визнання посвідчення недійсним;
  • у разі псування — бланку зіпсованого посвідчення.

    Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

    Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.

P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×