facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Екологічна справедливість в Албанії неможлива без участі громади та звернення до суду

Дата публікації: 05.06.2024

Центр розширення правових можливостей (Centre for Legal Empowerment) (далі Центр) розпочав свою діяльність в Албанії наприкінці 2021 року. Попередньо його команада працювала в межах програми розширення правових можливостей, якою керував Фонд відкритого суспільства. Однак після її закриття, експерти вирішили продовжити існуючі напрями, які розвивали із 2017 року, заснувавши нову організацію. 

Серед них і робота у сфері екологічної справедливості. Саме цим досвідом і поділилась організація у межах регіонального партнерства у Східній Європі та Центральній Азії, яке координує Мережа правового розвитку.

Більшість векторів діяльності Центу розширення правових можливостей сфокусовані на захисті прав на безпечне навколишнє середовище, трудових прав та прав людини, які передбачені конституцією країни, права на житло, майнових, соціально-економічних тощо. Центр працює із стратегічними судовими справами, та справами, які повʼязані з колективним захистом. Окрім того, організація має і онлайн-платформу, яка забезпечує безоплатну правову допомогу по всій країні. 

Окрім правової допомоги, Центр впроваджує й ініціативи – проводить тренінги для параюристів спільно із іншими громадськими організаціями, ініціює дослідження, працює із студентами-юристами.  

Досягнення екологічної справедливості

На фото: протест проти будівництва ГЕС та водоканалу в Тіррі, Албанія. Робота цієї станції загрожувала б навколишньому середовищу та економічним інтересам 166 мешканців сіл Тірре, Санг та Хебе. Апеляційний адміністративний суд Тирани прийняв рішення про призупинення будівництва ГЕС та водоканалу в Тіррі. Фото із Facebook-сторінки Центру розширення правових можливостей

Центр розширення правових можливостей супроводжував понад 50 справ у сфері дотримання екологічної справедливості. Їхня значна частина стосувалася захисту права на безпечне навколишнє середовище. Так вдалося зупинити будівництво гідроелектростанцій. Часто ці проєкти наносять великі збитки економіці й навколишньому середовищу невеликих населених пунктів, у яких зникає вода. Від так ведення господарської діяльності стає неможливим. Очікується, що в Албанії буде побудовано більше 100 електростанцій. 

На фото: через незаконне знесення житла ромська родина звернулася в 2016 році за компенсацією. Вона подала позов на муніципалітет Тирани та Інспекцію територіальної оборони з позовом про відшкодування. Судова тяганина в кількох інстанціях тривала до 2022 року. У січні 2022 родина отримала рішення на свою користь. Фото із Facebook-сторінки Центру розширення правових можливостей

Щодо захисту права на екологічну справедливість Центр вирішував проблеми, повʼязані з правом власності або неотримання належних державних послуг від медичних установ. Ці випадки були пов’язані з ромською спільнотою.

Ще однією частою проблемою, з якою працює організація, є виникненням сміттєзвалищ, що функціонують без урахування норм захисту навколишнього середовища.

На фото: виконавчий директор Центру розширення правових можливостей Френк Теріхаті (Franc Terihati). Фото із Facebook-сторінки Центру розширення правових можливостей

«Нам вдалося закрити полігони сміттєзвалищ, що працювали без екологічного дозволу. Натомість там розбити парк. Ми припинили будівництво чотирьох електростанцій. Зупинили будівництво приватного бізнесу серед лісу. І ще ми звернулися з апеляцією до суду проти рішення Ради міністрів, яким було скорочено сім заповідних територій. У цій справі триває судовий розгляд. 

В усіх цих випадках починали працювати за зверненням параюристів до нас. Ми спільно із громадськістю висловлювали протести, зверталися до місцевих і національних ЗМІ, створювали суспільний резонанс. А потім, як останній крок, – звертаємося до суду. Хоча не завжди такі звернення є успішними. Та все ж у деяких випадках нам вдається змінити ситуацію на нашу користь, наприклад, завдяки тиску, який чинить вся громада.

Зараз нова справа, якою ми займаємося, стосується двох великих кораблів, що зареєстровані в одному із найкрасивіших місць Албанії. Ці кораблі вироблятимуть енергію, за що їм платитимуть приблизно 80 000 євро на день. Це невелика сума, і не є економічно доцільним. До того ж, ці кораблі дуже старі й можуть завдати шкоди навколишньому середовищу м. Дора, яке має найкрасивіше море у Албанії. Ми подали позов і очікуємо першого судового засідання», – зазначає виконавчий директор Центру розширення правових можливостей Френк Теріхаті (Franc Terihati).

Активна участь громади – запорука успіху в суді

Експерт говорить, що вирішити справу без звернення до суду є практично неможливим. Державна політика в Албанії щодо дотримання прав на безпечне навколишнє середовище залишається незмінною у звʼязку з тим, що Уряд в країні працює більше 10 років. Наприклад, часто громадські слухання мають лише формальний характер. На них запрошують або людей, які не живуть у цій місцевості, або тих, хто зацікавлений у проєкті. До того ж публічні оголошення із попереднім повідомленням дати та місця ніде не публікуються.

Але й для того, щоб виграти справу в суді доводиться використати всі можливі інструменти –  залучення активістів, параюристів, місцевих громадських організацій, які займаються захистом довкілля, журналістів. Тоді суддя бачить, що у вирішенні проблеми зацікавлені не лише адвокати, а й громада й, зрештою, всі субʼєкти громадянського суспільства.

Френк Теріхаті згадує, що на початку своєї практики захисту права на безпечне довкілля залучали до справи лише адвокатів та кількох членів громад і судові вироки були не на їхню користь. До того ж, представники громад відмовлялися від продовження відстоювання своїх прав. 

Сьогодні параюристи, а їх в Албанії постійно працює близько 50, й активісти пояснюють проблеми та можливі правові рішення у громадах, створюючи підґрунтя для системної роботи з ними. 

На тренінгах для параюристів навчають інструментам взаємодії з громадами, використанню системи кейс-менеджменту або онлайн-платформи для надання правової допомоги. Також вчать, як параюристи можуть надавати правові консультації на конкретні теми, зокрема, як писати запити на інформацію, захищати право на житло, охорону навколишнього середовища. Які процедури повинні пройти приватні компанії, щоб отримати ліцензію, наприклад, на будівництво гідроелектростанції та ін.

«До вирішення всіх наших справ ми залучаємо параюристів. Наш попередній досвід показав, що важливим є визначити проблему та спілкуватися з членами громади на їхній мові. Бо в юристів – своя мова, яку іноді важко зрозуміти. 

Спроможність скеровувати цей процес є дуже важливим, адже члени громади мають зрозуміти проблему, важливість її вирішення. У нас є більше можливостей, щоб громада спільно з нами супроводжувала перебіг вирішення проблеми від початку до кінця. Це може зайняти тривалий час, іноді навіть більше пʼяти років», – зазначає Френк Теріхаті (Franc Terihati).

Матеріал створено в межах Регіонального партнерства у Східній Європі та Центральній Азії Мережі низового правосуддя

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×