facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Як призупинити оплату за іпотекою під час воєнного стану

Дата публікації: 04.10.2024

Консультація юриста, керівника ГО «Подільський центр прав людини» Михайла Бардина є відповіддю на запитання мешканця міста Вінниці пана Олександра. В матеріалі докладно розʼяснюються правові моменти процесу та порядок дій позичальника, який бажає призупинити сплату платежів.

Михайло Бардинюрист, керівник
ГО “Подільський центр прав людини”

Іпотечне кредитування — це спеціальний вид позики, що надають банки й інші фінансовими установи на умовах, коли ваше житло стає заставою за кредит. Це означає, що ви можете отримати позику для придбання або будівництва нерухомості, як-от квартира, будинок або земельна ділянка, і ця нерухомість залишається у вашій власності та користуванні.

Закон України «Про іпотеку» визначає іпотеку як вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні й користуванні іпотекодавця. При цьому, якщо боржник не виконує забезпеченого іпотекою зобов’язання, іпотекодержатель має право задовольнити свої вимоги за рахунок предмета іпотеки. Тобто це такий різновид кредиту, отриманий під заставу нерухомого майна.

28 лютого 2022 Торгово-промислова палата України визнала російське повномасштабне вторгнення в Україну форс-мажорною обставиною. Форс-мажорна обставина тимчасово дає право не виконувати умов кредитного чи іпотечного договору. Це означає, що позичальники мають право не сплачувати свої зобов’язання протягом періоду, коли воєнні дії створюють загрозу їхньому життю та безпеці.

17 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15.03.2022. Зокрема розділ “Прикінцеві та перехідні положення” Цивільного кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2003 р., № 40-44, ст. 356) було доповнено пунктами 18 і 19 такого змісту:18. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 цього Кодексу, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем). 19. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені статтями 257-259, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк його дії”.

Слід заначити, що право позичальника не реалізується без його волі. Для того, щоб призупинити оплати за іпотекою, позичальник має звернутися в банк щодо призупинення платежів за іпотекою, якщо житло, на яке він брав гроші, зруйноване або пошкоджене внаслідок збройної агресії рф, або розташоване в зоні активних бойових дій чи на ТОТ.

Підтвердити такий факт тепер можна актом та/або звітом про технічне обстеження.
Йдеться про призупинення виплат основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів за договором про споживчий кредит. Громадянам спрощено процес призупинення платежів за іпотекою після того, як було удосконалено механізм підтвердження факту пошкодження іпотечного майна внаслідок війни.

Порядок дій позичальника, який бажає призупинити сплату платежів

  1. Надайте в банк заяву про призупинення оплат за іпотекою (подає особа, на яку оформлено кредитний договір, або її представник за довіреністю) в паперовій формі одним із двох способів: можна звернутися у відділення банку або надіслати поштою рекомендованим листом на ім’я голови правління банківської установи.
  2. Надайте в банк підтвердження факту пошкодження або руйнування житла (акт обстеження обʼєкта та/або звіт із технічного обстеження).

Оформлення акту обстеження обʼєкта та/або звіту із технічного обстеження здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 № 473 «Про затвердження Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд».

Важливо! Нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування відсотків є правомірним зі сторони кредитора/іпотекодержателя (банку). Призупинення («кредитні канікули») — це відтермінування сплати боргу, а не його скасування.

Скасування зобов’язань боржника зі сплати платежів за іпотекою можливе лише у випадках руйнування об’єкту нерухомого майна.

При цьому необхідно вчинити дії направлені на внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, а саме запису про закриття об`єкта нерухомого майна, підстава внесення запису — знищення об`єкта нерухомого майна.

З моменту внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про закриття об’єкта нерухомого майна на підставі його знищення позичальник звільняється від обов’язків зі сплати платежів за іпотекою.

Однак і в такому випадку обов’язком позичальника є подати до банку заяву про припинення договору іпотеки та додати до неї витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×