facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Стягнення аліментів з військовослужбовців: як фінансово підтримати дитину в умовах війни

Дата публікації: 11.10.2024

Стягнення аліментів з військовослужбовця має свої особливості, пов’язані зі специфікою служби. Незважаючи на це, загальні принципи аліментних зобов’язань залишаються незмінними. Як стягнути аліменти з військовослужбовця на утримання дитини, розʼяснює юристка Білоцерківської ГО «Правова єдність» Олександра Щербина.  

Олександра Щербина,
юристка ГО «Правова єдність».

Військова служба не звільняє батьків від обов’язку забезпечувати своїх дітей. Навіть у надскладних умовах війни діти мають право на належне утримання, а держава повинна забезпечити ефективні механізми для захисту їхніх прав.

Відповідно до чинного законодавства, кожна дитина має невід’ємне право на отримання матеріальної підтримки від своїх батьків. Це право виникає з моменту народження дитини і триває до досягнення нею повноліття. Однак, якщо дитина після закінчення школи вирішує продовжувати здобуття вищої освіти і потребує фінансової допомоги, то право на аліменти може бути продовжено до досягнення нею 23-річного віку (відповідно до ст. 180, 199 Сімейного кодексу України).

Способи та види стягнення аліментів

Є два способи стягнення аліментів:

  • на підставі складання добровільного договору між батьками, який повинен бути засвідчений у нотаріуса;
  • на підставі рішення суду.

У випадку складання добровільного договору батьки самі визначають щомісячний розмір аліментів.

Якщо ви звертаєтесь до суду, є два види стягнення аліментів:

  • у твердій грошовій сумі (враховуються докази, які будуть надані для підтвердження витрат на забезпечення дитини всім необхідним для її життя та розвитку);
  • частка від доходу: на 1 дитину — 1\4 від доходу, на 2-х — 1\3 від доходу, на 3-х та більше — 1\2 від доходу).

Від 1 січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину віком до 6 років становить 1281,50 грн, а на дитину віком від 6 до 18 років — 1598,00 грн.

Максимальний розмір аліментів для дитини не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, а отже для дитини віком до 6 років — 25630 грн., віком від 6 до 18 років — 31960 грн..

До суду для стягнення аліментів мають право звертатися:

  • той із батьків, з ким проживає дитина;
  • безпосередньо дитина, яка досягла 18 років і продовжує навчання у вищому навчальному закладі.

Розглядом позовів про стягнення аліментів займаються районні суди. При подачі позову ви можете обрати, в якому саме суді розглядатиметься ваша справа: за вашим місцем проживання або за місцем проживання особи, яка повинна сплачувати аліменти. Хоча закон встановлює граничний строк розгляду таких справ у один місяць, на практиці цей термін може бути довшим через велику кількість справ у судах.

Які документи слід подати до суду

Для звернення до суду необхідно зібрати пакет таких документів:

  • позовна заява,
  • паспорт,
  • ідентифікаційний код,
  • витяг з реєстру територіальної громади,
  • свідоцтво про розлучення (за наявності),
  • свідоцтво про народження дитини, договір про навчання (у випадку, якщо дитина досягла 18 років і продовжує навчання) тощо.

Якщо у вас є електронний цифровий підпис, ви можете подати заяву через систему «Електронний суд», де справу будуть розглядати дистанційно.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України  «Про судовий збір», під час розгляду справи про стягнення аліментів позивачі звільняються від сплати судового збору.

Коли ви отримаєте рішення суду, необхідно звернутись до державного виконавця та надати йому рішення суду для відкриття виконавчого провадження.     Якщо ви не знаєте, в якій частині проходить службу військовий, це не проблема. Виконавець перенаправить документи до Міністерства оборони України, після чого їх нададуть бухгалтеру військової частини.

На яку суму аліментів можна розраховувати

Відповідно до п.8 постанови КМУ «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначення розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» з військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань утримання аліментів  провадиться  з  усіх  видів  грошового забезпечення, інших виплат,  установлених  законодавством,  зокрема  додаткової винагороди, яка  виплачується    на   період   воєнного   стану,   крім   грошового  забезпечення,  що  не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Тобто аліменти стягуються із щомісячних основних видів грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за звання та надбавки за вислугу років) та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (підвищення, надбавки,  доплати, «бойові» виплати  тощо). Не враховуються одноразові допомоги військовослужбовцям, винагороди та додаткові винагороди на період дії воєнного стану.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×