facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Що робити, якщо правління ОСББ не виконує свої обов’язки

Дата публікації: 05.05.2018

Неякісне виконання правлінням ОСББ своїх обов’язків – проблема, якій можна зарадити. Одним із виходів із ситуації є скликання та проведення загальних зборів, на яких може прийматися рішення про переобрання складу правління. Тонкощі  процедури роз’яснює юристка Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО ІРЦ «Правовий простір» Маргарита Плахотнюк.

Чинний Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» дозволяє громадянам створювати локальні осередки демократії, самостійно визначати найкращі способи використання майна, що знаходиться у їхній спільній власності та здійснювати якісний благоустрій прибудинкової території.

Проте, право управління, утримання та використання спільного майна реалізується власниками квартир через ОСББ, яке має статус самостійної юридичної особи та здійснює свою поточну діяльність через правління.

До функцій правління ОСББ відносяться:

  • здійснення контролю за справлянням коштів,
  • визначення порядку використання коштів, укладення договорів від імені ОСББ та контроль за їх виконанням,
  • ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності,
  • складання кошторису, балансу, річного звіту,
  • скликання загальних зборів.

На жаль, непоодинокими є випадки неякісного виконання правлінням ОСББ своїх обов’язків – мешканці квартир скаржаться на протікання даху в будинку, захаращені підвали та сходові клітки, плачевний стан внутрішньобудинкових мереж, ігнорування обов’язку щодо скликання загальних зборів та звітування про використання коштів.

Необхідно пам’ятати, що власники квартир є учасниками вищого органу управління ОСББ – загальних зборів, до виключної компетенції якого, відповідно до статті 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»,  відносяться питання, зокрема, обрання членів та голови правління. Отже, якщо правління ОСББ неналежним чином виконує покладені обов’язки, виходом із ситуації є скликання та проведення загальних зборів, на яких може прийматись рішення про переобрання складу правління.

Необхідно пам’ятати про особливості голосування на загальних зборах: закон визначає, що кожний  співвласник  (його  представник)  під час голосування має  кількість  голосів,  пропорційну  до  частки  загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх    квартир    та   нежитлових   приміщень,   розташованих   у багатоквартирному  будинку.  Якщо  одна  особа є власником квартир (квартири)  та/або  нежитлових  приміщень,  загальна  площа  яких становить  більш  як  50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має  один  голос . Рішення про обрання та звільнення голови та/або членів правління приймається простою більшістю голосів.

Прийняте рішення доводиться до відома осіб, щодо яких воно було прийняте, під розписку. У випадку неможливості вручення такого рішення або відмови від підпису за його отримання, воно надсилається рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення за зареєстрованою адресою проживання.

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження».

 Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження”.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×