facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Посилення карантину з 6 квітня: до чого зобов’язують громадян

Дата публікації: 06.04.2020

Кабінет Міністрів України відсьогодні, з 6 квітня, посилив карантинні* заходи, зокрема заборонив відвідувати парки і сквери, перебувати в громадських місцях без захисних масок або респіраторів, ходити вулицями більше, ніж по двоє людей.
Що вважається громадським місцем, куди тепер можна/не можна ходити, у якому випадку перевірятимуть документи, які ще нові заборони діятимуть? На ці та інші запитання підготувала роз’яснення юристка Кам’янець-Подільського офісу Мережі правового розвитку Богдана Яворницька.

Карантин діє до 24 квітня на всій території України. Однак Уряд посилив карантинні заходи задля швидкого і невідкладного реагування на розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

За змінами, прийнятими Урядом 2 квітня 2020 року під час карантину заборонено з 6 квітня:

1) перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно;

2) переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводження осіб, які не досягли 14 років, батьками, усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, іншими особами відповідно до закону або повнолітніми родичами дитини;

3) перебування у громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, інших осіб відповідно до закону або повнолітніх родичів дитини;

4) відвідування закладів освіти її здобувачами;

5) відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності;

6) відвідування спортивних та дитячих майданчиків;

7) проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, за умови забезпечення учасників засобами індивідуального захисту;

8) роботу закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

продуктових магазинів, автозаправок та магазинів автозапчастин, аптек, магазинів для тварин, сільськогосподарських магазинів, магазинів мобільного зв’язку і електронної техніки, фінансових установ (зокрема банки), закладів громадського харчування, які працюють з доставкою (але кур’єри мають бути у засобах захисту), закладів розміщення, де проживають медики і люди на обсервації.

9) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, зокрема пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі.

Проте не заборонено їздити власними легковими авто, службовими машинами, а також перевозити медиків, працівників продуктових магазинів, правоохоронців і військових тощо. При цьому всі пасажири повинні мати маски чи респіратори, а їхня кількість у транспорті не може бути більшою від кількості місць для сидіння.

10) перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра;

11) перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому);

12) самовільне залишення місць обсервації.

Окрім цього, заборонено відвідувати заклади паліативної допомоги і соцзахисту (будинки літніх людей та інтернати) та пункти, де тримають мігрантів.

Тобто, у всіх громадських місцях громадяни повинні перебувати в масці чи респіраторі.

Громадським місцем вважається частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у Києві до громадських місць відносяться також:

  1. зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них;
  2. церкви та 50-метрова зона навколо них;
  3. заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки;
  4. кінотеатри та прилегла до них територія.

Тому рекомендується перебувати на вулиці в масці чи в респіраторі, оскільки у будь-який момент можна опинитись на території, яка підпадає під визначення «громадське місце».

У разі порушення вимог цієї постанови вас може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Перевірка документів, що посвідчують особу

Постановою Уряду №211 передбачена заборона перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи спеціальний статус. Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Чи можна відвідувати парки чи сквери 

Ні. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо потрібно вигуляти домашню тварину або через службову необхідність.

Вигул домашніх тварин

Дозволяється вигул домашніх тварин у супроводі не більше двох осіб, а в парках та скверах – однією людиною.

Обсервація по-новому

Мають бути самоізольовані:

  • всі, хто мали контакт з хворим на COVID-19 (у тому числі усі прибулі з карантинних зон), крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
  • особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
  • особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

Лікуючий лікар хворого визначає строк самоізоляції (не менше 14 днів), а працівники державних установ МОЗ епідеміологічного профілю визначають персональний перелік осіб, які потребують самоізоляції у зв’язку з контактом з хворим на COVID-19 та вносять інформацію до відповідних інформаційних систем.

Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані:

  • постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції;
  • утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.


Можна вийти в магазин і аптеку не далі, ніж на 2 км від дому лише самоізольованим і не хворим на COVID-19, за умови використання маски чи респіратору без клану видиху.

Людям на самоізоляції, про яких немає кому подбати, буде дозволено виходити в масках за продуктами і ліками не більше, ніж на 2 км від дому.

За надання неправдивих відомостей про місце своєї самоізоляції, інформації про засоби зв’язку, недотримання режиму самоізоляції особу буде притягнуто до адміністративної відповідальності, а у випадку порушення режиму самоізоляції, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі смерті третіх осіб, до кримінальної відповідальності.

В якому випадку людям старше 60 років можна виходити на вулицю

Люди старше 60 років відносяться до групи підвищеного ризику, відтак потребують самоізоляції. По-перше, вони мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції. По-друге, утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.

Хто контролюватиме самоізоляцію:

  1. працівники Національної поліції та Національної гвардії;
  2. працівники державних установ Міністерства охорони здоров’я епідеміологічного профілю;
  3. уповноважені органами місцевого самоврядування посадові особи, у тому числі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Госпіталізація до обсерваторів та/або ізоляторів осіб, визначених у забезпечується в межах компетенції Міністерством інфраструктури, Міністерством розвитку громад та територій і Міністерством охорони здоров’я.

У обсерватор будуть поміщати:

  • осіб, які заявили про добровільну госпіталізацію до обсерватора (ізолятора) у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;
  • осіб, які двічі порушили умови самоізоляції;
  • осіб, які мали контакт із хворими або мають ознаки інфікування COVID-19 та відмовляються від медичного обстеження;
  • всіх, хто перетинає державний кордон і лінію розмежування на Донбасі чи приїжджають з АР Крим.

Особа, яка має ознаки захворювання на COVID-19, підлягає обов’язковому медичному огляду, за результатами якого може бути направлена на самоізоляцію (не обов’язково поміщенню у обсерватор).

Що мають робити обласні державні адміністрації:

  1. облаштувати обсерватори;
  2. встановити особливий режим на в’їздах і виїздах на/з території областей громадян і транспортних засобів;
  3. організувати моніторинг стану здоров’я подорожуючих шляхом безконтактного вимірювання температури;
  4. в разі погіршення епідемічної ситуації обмежити переміщення між областями;
  5. створити на в’їздах і виїздах на/з території областей контрольно-пропускні пункти, залучати в установленому порядку для роботи в цих пунктах військовослужбовців, працівників, матеріально-технічні та транспортні засоби підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, частин та підрозділів Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ;
  6. організувати проведення дезінфекційних заходів у жилих, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщеннях, будівлях і спорудах.

Яка ситуація з ФОПами

Нові ФОПи, які реєструються після оголошення карантину, отримали відстрочку для реєстрації у податковій книг обліку доходів і витрат.

Заповнені книги з фіксацією оборотів за час карантину слід буде зареєструвати впродовж трьох місяців з дня його скасування.

*Більше інформації щодо актуальних правових (і не тільки) питань, пов’язаних із протидією поширенню пандемії коронавірусу – у нашій Спецкатегорії COVID-19 у  розділі «Правова допомога» за цим посиланням.

Будьте в курсі кожної новини та події — підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×