facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Прострочений термін посвідчення водія, яке видано вперше: чи можна сідати за кермо?

Дата публікації: 15.08.2022

Роз’яснення для рубрики «Питання – відповідь» підготував юрист Хмельницької  ГО «Подільська правова ліга» Руслан Малий.  

На фото: Руслан Малий – юрист ГО «Подільська правова ліга».

У зв’язку із веденням воєнного стану, та відповідно до статей 12-1, 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. №64 «Про введення воєнного стану в Україні», було вирішено прийняти відповідну Постанову Кабінету Міністрів України від 03 березня 2022 р. №184 про «Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами».

Відповідно до Постанови №184,  у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стануособа допускається до керування транспортними засобами за наявності у неї національного посвідчення водія України, виданого їй вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився (п.1 ч. 1 Постанови 184).

При цьому строк дії посвідчення водія, що належить особі, яка переїжджає на постійне місце проживання в Україну, у разі його закінчення у період дії воєнного стану, продовжується на рік і після цього підлягає заміні. Заміна такого посвідчення проводиться після проходження особою медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів (п. 2 ч. 1 Постанови №184).

Слід зазначити, що особи, які отримали посвідчення водія, що видано вперше, мають певні обмеження. Зокрема такі особи обмежені у швидкісному режимі, а саме не можуть перевищувати швидкість руху понад 70 км на годину.

Однак, зважаючи на те, що Постанова №184 не встановлює таких обмежень, а фактично вирішує питання переходу посвідчення водія з виду «видано вперше» на звичне для нас посвідчення водія, обмеження щодо правил дорожнього руху для таких водіїв більше не застосовується.

Протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стану особа допускається до складення іспитів, необхідних для отримання посвідчення водія, за наявності свідоцтва про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв, строк дії якого закінчився у період дії воєнного стану, та/або відомостей в Єдиному державному реєстрі Міністерства внутрішніх справ та після проходження медичного огляду в порядку, установленому Міністерством охорони здоров’я.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×