facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Трудова міграція до Польщі: змінилися правила проживання та роботи

Дата публікації: 22.02.2022

Республіка Польща внесла до свого законодавства зміни про дозвіл на тимчасове проживання та роботу в цій країні. Питання про ці зміни стали найбільш затребуваними серед жителів Скадовського району Херсонської області упродовж останнього місяця. Юрист громадської організації «Скадовщина – мій рідний край» Сергій Кеба підготував роз’яснення щодо найбільш актуальних оновлених правил, оскільки їх розуміння для українців часто пов’язане зі складнощами перекладу з польської.  

На фото: Сергій Кеба, юрист ГО “Скадовщина – мій рідний край”.

Закон від 17 грудня 2021 року Про внесення змін до Закону про іноземців та деяких інших законів* (Зак. Вісник за 2022 рік поз. 91) вносить ряд істотних змін до правил, що стосуються легалізації перебування іноземців на території Польщі. Зміни набули чинності з 29 січня 2022 року.

Суть цих змін є наступною. Насамперед — це спрощення легалізації іноземців, змінені правила отримання карти побиту та збільшення терміну освядчення** з 6 місяців до 24 місяців, без коридорів.

Закон також передбачає низку інших змін, які стосуються українців. Від дня набрання чинності закону скасовуються наступні вимоги про надання дозволу на тимчасове проживання та роботу, а саме:
• наявність у іноземця джерела стабільного і регулярного доходу, достатнього на покриття витрат на утримання себе і членів сім’ї, які перебувають на його утриманні (зараз ст. 114 ч. 1 п. 1 літ. b закону Про іноземців);
• наявність у іноземця забезпеченого місця проживання на території Республіки Польща (зараз ст. 114 част. пункт 2 Закону Про іноземців).

Іноземець не повинен надавати документ стабільного доходу та фінансового утримання членів сім’ї, не потрібно надавати договір оренди житла.
В результаті цієї зміни щомісячна заробітна плата іноземця не може бути нижчою мінімальної заробітної плати за роботу незалежно від розміру робочого часу і типу правовідносин, що лежать в основі виконання роботи іноземцем, і також в тому випадку, якщо іноземець буде виконувати роботу неповний робочий день.

Основними питаннями виявилися також встановлені нові терміни розгляду справ, оскільки зміни стосувалися і термінів розгляду справ: надання дозволу на тимчасове перебування — 60 днів; надання дозволу на постійне перебування — 6 місяців; надання дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу — 6 місяців.

Відповідно до змін у законодавстві Республіки Польща, видавати візи по освядченню будуть терміном до 24 місяців, тобто на 2 роки. Щороку потрібно буде повертатися іноземцю у країну, громадянином якої він є, щоб відкривати візу заново. Віза відкривається максимально на рік, навіть якщо запрошення буде на 2 роки.
Отримати наступну візу можна буде одразу після закінчення попереднього або за зміни роботодавця.

Максимальний термін сезонної роботи не змінився і становить до 270 днів у календарний рік. Іноземці, які вже мають дозволи на роботу (зезволення) від воєводи, можуть змінювати роботодавця без необхідності отримувати новий дозвіл. Простіше кажучи, при зміні роботи потрібно буде подати заяву до уженду воєвудського з проханням змінити в отриманому раніше зезволенні назву роботодавця. Це має відбуватися значно швидше, ніж отримання нового дозволу.

*Документ у форматі pdf – нижче.

**Освядчення (оświadczenie – польською) – це спеціальний документ, за яким іноземець (зокрема українець) може легально заробляти гроші впродовж 180 днів на рік. По суті, це запрошення на роботу в Польщу від місцевої фірми. Освядчення діє обмежений термін.

P. S. Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×