facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Мешканець Івано-Франківщини через 10 років поновив своє право власності на землю

Дата публікації: 17.01.2017

Як повідомляє портал “Правовий простір”, довгі роки Юрій Іванович Гаврилець* намагався відстояти своє право власності на земельну ділянку. Нарешті за допомоги правозахисників Івано-Франківського Офісу Мережі правового розвитку складну і заплутану справу вдалося розв’язати.

Юрій Іванович звернувся до юристів за безоплатною правовою допомогою ще в літку минулого року. Чоловік розповів, що понад 10 років тому сусід, пан Піддубний*, подарував йому земельну ділянку. Такий подарунок Піддубний зробив Юрію Івановичу за те, що той завжди допомагав йому по господарству. На підставі договору дарування пан Гаврилець виготовив Державний акт на право власності.

Через декілька років, скориставшись тим, що Юрій Іванович відбуває покарання у місцях позбавлення волі, прокуратура разом з міською радою та Піддубним вирішили позбавити чоловіка права власності на подаровану землю. Тож у 2011 році за їх позовом Долинський районний суд Івано-Франківської області скасував державний акт на право власності та договір дарування земельної ділянки.

За словами Юрія Івановича, у рішенні не було жодного обґрунтування або посилання на норми матеріального права.

Довгі роки чоловік намагався захистити свої права і оскаржував неправомірне рішення – справа слухалася судами всіх інстанцій. І от врешті-решт 2015 року рішенням апеляційного суду було відновлено його право власності на подаровану земельну ділянку.

Але на цьому пригоди не завершились. Пізніше із листа міської ради Юрію Івановичу стало відомо, що на підставі завідомо незаконного та скасованого рішення суду міськрадою ще у 2012 році було прийнято рішення про безоплатну передачу у власність цієї ділянки тому ж сусіду – панові Піддубному!

Права чоловіка юристи Станіславської правозахисної групи вирішили відстоювати знову через суд. Правники проаналізували ситуацію і допомогли Юрію Івановичу скласти позов про скасування неправомірного рішення міської ради та державного акту на право власності, який оформив Піддубний, аргументувавши вимоги статтями 12, 103, 116 Земельного кодексу України. Крім цього, юристами було подано до суду заяву про заборону останньому продавати земельну ділянку до кінця розгляду справи.

Рішення суду не забарилося. У грудні позов було задоволено в повному обсязі. Юрій Іванович задоволений. Сподівається, що цього разу проблему вирішено остаточно і він тепер є безспірним власником землі.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×