facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Сучасне життя у 70+: переселенка знайшла нових друзів і отримала корисні правові знання

Дата публікації: 15.05.2024

Автор: Тетяна Плясунова, юристка ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу»

Тетяна Плясунова, юристка ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу».

Дарина Максимівна 63 роки прожила в передмісті Донецька. Працювала продавчиненею, потім пішла на пенсію. Щасливо жила своє тихе життя, проводячи час на маленькому городі, вирощуючи квіти й пораючи невеличке господарство: курочок і кота Мурзика. Поки на її землю у 2014 році не прийшла війна…

Упродовж двох тижнів пані Дарині  довелося разом із котом ховатися в підвалі під будинком. Поки дім не було зруйновано, а хазяйку разом із Мурзиком не евакуювали в Запоріжжя. Так у 63 роки для Дарини Максимівни почалося нове невідоме життя — життя вимушеної переселенки.

Півтора роки жінка мешкала в гуртожитку, куди її привезли волонтери. Потім майже випадково знайшла в паспорті аркушик із номером телефону давньої знайомої з Запоріжжя. Здзвонилися, розговорилися — і вирішили триматися одна одної та жити разом.

Дарина Максимівна стала вести більш активне життя, більше спілкуватися. Так, нещодавно від людей почула про роботу та проєкти нашої ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу», команда якої теж релокувалася з Донеччини внаслідок війни.

Пані Дарина прийшла до нашої організації, де дізналася багато нового та цікавого для себе, зустріла нових друзів, отримала нові знання, зокрема правові: консультувалася у наших юристів щодо пільг і законодавства на цю тему.
Почувши, що можна через застосунок Дія подати заявку на отримання компенсації за зруйноване житло, жінка попросила надати їй більш детальну інформацію. Ментор із цифрових питань допоміг пенсіонерці встановити в телефон мобільний застосунок Дія, навчив ним послуговуватися. Тепер Дарина Максимівна планує скористатися державною програмою «єВідновлення», щоб отримати кошти за зруйнований війною рідний дім. А ще жінка зізналася нам, як вона щиро здивована тим, що навіть у свої 70+ змогла отримати такі сучасні знання і вдало ними скористуватися.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.

Читайте також:

Компенсацію за програмою єВідновлення тепер можуть отримати також співвласники зруйнованого майна

Як отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло

Українцям спрощують процес фіксування зруйнованого і пошкодженого війною житла


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×