facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Обійшлося без суду: переселенцю врахували стаж роботи в колгоспі, який залишився на тимчасово окупованій території

Дата публікації: 28.05.2024

Переселенець з Херсонщини пан Михайло* звернувся до юристів ГО «СТЕП» з питанням щодо перерахування розміру пенсії. Через війну чоловік покинув рідне село, яке окупували рашисти, і тепер не міг підтвердити роки трудового стажу…

Пенсіонер цікавився, як тепер включити до трудового стажу період його роботи в колгоспі. Адже трудова книжка залишилася на тимчасово окупованій території, а відсутність зафіксованого стажу вплинула на розмір пенсії.

Антон Стасік, юрист ГО “СТЕП”.

Юрист Запорізької ГО «СТЕП» Антон Стасік роз’яснив пану Михайлу алгоритм подальших дій, допоміг отримати архівну довідку на підтвердження того, що він дійсно працював в одному з колгоспів Херсонської області, і склав заяву до Пенсійного фонду з проханням здійснити перерахунок виплат.
При цьому пану Михайлу вдалося знайти фотокопії трудової книжки, яка залишилася вдома.

  • Перерахунок пенсії може бути здійснено як на підставі поданої заяви, так і за рішенням суду. При цьому позовну заяву про зобов’язання здійснити перерахунок слід подавати до адміністративного суду за місцем проживання позивача або за місцезнаходженням відповідного органу пенсійного фонду, який надав відмову, у 6-місячний строк із дня отримання такої відмови, — пояснює юрист.

Вже протягом наступних двох тижнів пану Михайлу зарахували його стаж роботи в колгоспі, і він отримав збільшений розмір пенсії.

* Імʼя змінено з етичних міркувань.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.

Читайте також:

Трудова книжка залишилася в окупації: як ВПО може підтвердити свій робочий стаж

Як підтвердити трудовий стаж переселенцям, які втратили трудові книжки під час війни

Переселенцю допомогли оцифрувати трудову книжку


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×