facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

«Поступово я почала відчувати себе сильнішою»: переселенка подякувала листом за психологічну допомогу

Дата публікації: 08.08.2024

Переважну частину свого життя 55-річна пані Ольга* прожила в місті на сході України, яке нині окуповане. Війна змусила жінку залишити все, що було дороге її серцю, і вирушити на захід країни в пошуках безпеки. На окупованій території залишилися її рідні. Але пані Оля воліє не говорити про це. Важко…

«Я завжди була людиною, яка привʼязувалася до дому і родини. Покидати свій будинок і місто, де я виросла, було для мене великим емоційним випробуванням. Все навколо змінювалося так швидко, і я відчувала себе дуже самотньою і покинутою. Перші місяці в новому місці були найважчими. Я часто прокидалася вночі з кошмарами про минуле і з тривогою за моїх близьких, які залишилися в зоні конфлікту. Все це насилувало моє серце і душу», — саме так описала свій стан пані Ольга в листі, про який ми розповімо нижче.

А до цього було чимало пережитого і усвідомлення того, що витримати всі випробування, які випали на долю жінки-переселенки в цю війну, самотужки вона не може. Допоки та сама доля не звела пані Олю навесні 2024 року в Запоріжжі з волонтеркою ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу», кризовою психологинею** Галиною Батраковою.

Галина Батракова, психологиня, волонтерка ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу».

Вона запропонувала жінці сеанси психотерапії. Саме після кількох таких зустрічей пані Ольга написала до організації свого листа вдячності за допомогу психологині. За те, що вислухала, допомогла зрозуміти, прийняти ті складні почуття, які довелося пережити, відновити емоційну стабільність та знайти способи справлятися зі стресом.

«Її підтримка була дуже цінною для мене, адже я намагалася знову побудувати своє життя заново. Поступово я почала відчувати себе сильнішою…», — пише пані Оля.

Вже у червні цього року, як розповіла нам юристка ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу» Тетяна Плясунова, пані Ольга знайшла роботу — вона швачка за фахом.

Тетяна Плясунова, юристка ГО «Агенція демократичного розвитку Донбасу».
  • Зараз жінка почувається більшменш нормально, часто відвідує наші заходи. І хоча іноді буває трохи сумна, завжди на зв’язку з психологом, — додає юристка і знову цитує рядки листа вимушено переселеної жінки.

«Хоча спогади про минуле й досі спричиняють біль і тугу, я вчуся жити в нових умовах і шукати радість у простих речах. Я вдячна волонтеру і всій організації за їх розуміння і допомогу, які дозволили мені знову відчувати себе трохи більше дома, навіть на чужині».

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

** Кризова психологія — це негайна короткострокова психологічна допомога, розроблена для того, щоб допомогти людям у кризових ситуаціях та мінімізувати потенціал довготривалої психологічної травми.

Головне фото для статті: shotam.info

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×