facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Місія — здійсненна: волонтер зміг доставити допомогу до оновлення військово-облікового документа

Дата публікації: 05.09.2024

Мешканець Вінниці Сергій є волонтером громадської організації і періодично виїжджає з колегами до зони бойових дій — доставляють допомогу воїнам.  До ГО «Подільський центр прав людини» він звернувся по правову консультацію з питання мобілізації.

Як того вимагає Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», у строк до 16 липня 2024 року чоловік звернувся до ТЦК, щоб оновити свої військово-облікові дані. При цьому подав заяву про надання йому відстрочки, оскільки є батьком трьох дітей, і його родина має статус багатодітної.
Та через завантаженість працівників ТЦК Сергію призначили прибути для отримання рішення аж у другій декаді серпня.

Виїжджаючи в чергову волонтерську поїздку до Краматорська, він встановив застосунок «Резерв+», але не знайшов там будь-якої інформації про себе. У застосунку під час оновлення даних він отримав повідомлення «даних не знайдено, зверніться до ТЦК». А волонтерську місію треба було виконати до кінця липня.

Саме з питанням, чи можливо її здійснити з урахуванням наявних обставин, Сергій і звернувся до юриста, керівника організації Михайла Бардина.

Михайло Бардинюрист, керівник
ГО “Подільський центр прав людини”.

Юрист пояснив, що новий закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» надає повноваження службовим особам ТЦК, а також Національній поліції здійснювати перевірку військово-облікових документів осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Обов’язок мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, встановлений п. 6 статті 22 зазначеного закону.  

  • У ситуації, що склалася, Сергій виконав свій обов’язок щодо оновлення військово-облікових даних, проте з незалежних від нього причин отримати військово-обліковий документ не зміг, — коментує юрист. — При цьому він все одно мав право успішно виконати свою волонтерську місію.

Михайло Бардин порадив волонтеру, щоб уникнути конфліктних ситуацій при перевірці на блок-постах до Краматорська і у зворотному напрямку, мати при собі наступні документи:

  1. один із документів, що посвідчують його особу;
  2. документ, який підтверджує факт звернення до ТЦК (копію заяви з додатками з поміткою про її прийняття);
  3. повістку на призначену дату явки до ТЦК. 

Отримавши консультацію, Сергій підготував всі необхідні документи, що дало йому право здійснити волонтерську поїздку і повернутися додому, не порушуючи закон про мобілізацію.  

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×