facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Відстрочка від мобілізації під час воєнного стану: як отримати та продовжити (+бланк заяви)

Дата публікації: 14.10.2024

Хто має право і на який термін отримати відстрочку від мобілізації? Які документи і куди подавати? Скільки чекати рішення комісії, і як діяти, якщо ви не згодні з ненаданням відстрочки? Як продовжити дію відстрочки? Відповіді на актуальні питання у консультації юриста Хмельницької ГО «Подільська правова ліга» Миколи Лозінського.

Микола Лозінський, юрист ГО “Подільська правова ліга”.

Продовження отримання відстрочки від мобілізації під час воєнного стану — це продовження тимчасового звільнення громадян України, які підлягають мобілізації, від призову на військову службу у зв’язку з виконанням певних суспільно важливих функцій, станом здоров’я або іншими законодавчо визначеними обставинами.

Відстрочка надається на підставі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та може поширюватися на різні категорії громадян, зокрема на:

  1. Осіб, які працюють на критично важливих об’єктах та підприємствах.
  2. Студентів, аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників.
  3. Громадян із певними станами здоров’я або інвалідністю.
  4. Осіб, які доглядають за непрацездатними родичами.
  5. Осіб, на утриманні яких перебуває троє та більше дітей віком до 18 років.

Відстрочка не є повним звільненням від мобілізації — вона лише дозволяє певний час не брати участь у військових діях або військовій службі, допоки діють відповідні підстави.

Повний перелік осіб, які мають право отримати відстрочку від мобілізації на військову службу під час мобілізації, визначений у статті 23 вищевказаного Закону.

Хто має право звернутися за отриманням відстрочки

Для отримання відстрочки від мобілізації під час воєнного стану мають право звернутися:

Громадяни, які підлягають мобілізації — особи, що потрапляють під призов, але мають підстави для відстрочки згідно з законом. Вони можуть подати заяву та відповідні документи до військкомату (територіального центру комплектування та соціальної підтримки, далі — ТЦК та СП).

Роботодавці — керівники підприємств, установ або організацій, які вважаються критично важливими для функціонування держави. Вони можуть звернутися до відповідних органів для надання відстрочки працівникам, без яких робота підприємства може бути паралізована.

Особи, які доглядають за непрацездатними родичами — це можуть бути члени сім’ї, які виконують опіку над родичами, що потребують постійної допомоги. Вони мають подати заяву до військкомату із підтверджувальними документами (медичні довідки, рішення суду тощо).

Як і куди звертатися

Звернення щодо відстрочки слід направляти поштовим відправленням або подавати особисто до ТЦК та СП за місцем реєстрації або фактичного проживання.

Які документи підготувати

Для отримання права на відстрочку від мобілізації потрібно подати відповідну заяву до комісії, яка діє при ТЦК та СП. Заява подається безпосередньо до ТЦК та СП, у якому особа перебуває на обліку. Форма заяви є затвердженою, зразок її знаходиться в Додатку 4* до Постанови Кабінету Міністрів України №560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

Перелік необхідних документів до заяви про отримання відстрочки від мобілізації під час воєнного стану визначається Постановою Кабінету Міністрів України №560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

На який період надається відстрочка від мобілізації

Відстрочка надається на період існування обставини, на підставі якої вона була надана.

Зверніть увагу, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України  №560 від 16.05.2024 року, відстрочка від мобілізації діє лише на період мобілізації. Від початку повномасштабного вторгнення відстрочка надається на три місяці, після чого Президент України подовжує мобілізацію та воєнний стан новим указом.

Таким чином, відстрочку надає Територіальний центр комплектування та комісія строком на 90 днів або приблизно три місяці. Тобто військовозобов’язаним доведеться кожні півтора, два з половиною або три місяці відвідувати Територіальні центри комплектування і подавати документи для її продовження, залежно від швидкості оформлення.

Як продовжити дію відстрочки

Для цього необхідного звернутись повторно (як при першому отриманні права на відстрочку від мобілізації) до ТЦК та СПза місцем реєстрації або фактичного проживання із таким самим пакетом документів, який ви подавали вперше при отриманні права на відстрочку від мобілізації.

Важливо! При продовженні отримання права на відстрочку від мобілізації (повторно) вам необхідно враховувати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України  №560 від 16.05.2024 року, оскільки мобілізаційне законодавство є «мінливим» та доволі часто вносяться зміни в порядок отримання права на відстрочку та в частині надання відповідних документів, які є підставою для її отримання.

Скільки розглядатимуть заяву про надання відстрочки

П. 60 . Постанова Кабінету Міністрів України №560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» визначає, що Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів із дати надходження, але не пізніше, ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

Як оскаржити відмову в надані відстрочки від мобілізації

Судове оскарження дій ТЦК та СП

Одним із дієвих методів оскарження відмови у надані відстрочки є судовий порядок. Оскаржувати неправомірні відмови для отримання відстрочки потрібно в адміністративному суді. Для оскарження відмови в наданні відстрочки слід подавати позовну заяву до адміністративного суду за місце знаходження позивача або відповідача.

В позовній заяві необхідно викласти фактичні обставини справи, а також вказати на конкретні порушення норм матеріального права, які були допущені зі сторони ТЦК та СП при прийнятті рішення про відмову у наданні відстрочки. До позовної заяви обовʼязково необхідно долучати докази порушення прав військовозобовʼязаного.

Рішення комісії про відмову в надані відстрочки від мобілізації оскаржується лише за наявності письмової відмови в наданні відстрочки.

*Бланк заяви для завантаження:

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Ви можете отримати індивідуальну консультацію через онлайн-чат Мережі правового розвитку. Чат працює щодня з 10:00 до 16:00. Допомогу надають юристи та юристки правозахисних організацій, які входять до складу Мережі правового розвитку.


P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.


ВИ МОЖЕТЕ



НАШУ РОБОТУ СВОЇМ ВНЕСКОМ

Будьте в курсі кожної новини та події – підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×