facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Людина пропустила строк подання заяви про прийняття спадщини: що робити

Дата публікації: 12.07.2019

Як оформити спадщину, якщо пропустила строк для подання заяви про прийняття спадку?* З таким питанням пані Олена з Кремінського району Луганської області звернулася до Сєвєродонецького офісу Мережі правового розвитку. Пояснила, що у жовтні 2018 року в місті Луганськ померла її мати, після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді недоотриманої пенсії. Оскільки місцем смерті матері є тимчасово окупована територія України, Олена зверталася із заявою до суду про встановлення факту смерті матері та отримала свідоцтво про смерть лише на початку червня 2019 року. Тепер жінка хоче оформити спадщину, але як діяти, не знає.
Пояснює юрист Офісу про громадській організації «Громадська платформа» Владислав Конєв.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини, згідно з ч. 3 ст. 1223 Цивільного кодексу (ЦК) України ЦК України. Відповідно до ст. 1227 ЦК України суми, зокрема пенсії, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності входять до складу спадщини. Відповідно до ст. 1272 ЦК України, визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини. Так, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.
За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.
Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272ЦК України.
Із викладених обставин вбачається, що жінка пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тобто в неї є підстави для звернення до суду із заявою про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.
Юрист порадив пані Олені зібрати необхідні документи та звернутися до суду із заявою про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

*Приклад успішної історії зі встановленням додаткового терміну для прийняття спадщини через суд – за посиланням

P.S. Офіси Мережі правового розвитку створені та працюють за підтримки  програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного Фонду «Відродження».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного фонду «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×