facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Чоловік не був біологічним батьком дитини – відомості зі свідоцтва про народження виключили через суд

Дата публікації: 22.06.2020

Завдяки фаховій та якісній безоплатній правовій допомозі юристів Скадовського офісу Мережі правового розвитку колишнє подружжя змогло оперативно та цивілізовано вирішити доволі делікатну сімейну проблему.

Мешканка Херсонщини Світлана* звернулася до Офісу при громадській організації «Скадовщина – мій рідний край» з питанням, як можна виключити відомості з актового запису про народження дитини колишнього чоловіка, який не був біологічним батьком її дитини.

Юрист Сергій Кеба, який проконсультував жінку, з її слів з’ясував, що Антон*, колишній чоловік пані Світлани, записаний у свідоцтві про народження дитини як батько, згоден, щоб його виключили з актового запису.

За згодою Світлани юрист звернувся до Антона, який на даний час є громадянином Республіки Чехія та обговорив з ним юридичні основи процесу. Чоловік підтвердив, що, дійсно, вони з дружиною спільно не проживали понад 10 місяців до народження дитини, і фактично шлюб розпався ще до її народження. Розірвала шлюб у судовому порядку пара пізніше – у січні 2011 року. Саме тому у РАЦСі й записали Антона як батька дитини (через зареєстрований на той час шлюб між ними). При цьому чоловік дитину визнав, турбувався про неї. Однак спільне життя не склалося, подружжя роз’їхалося, шлюбні відносини між ними фактично припинилися, і у квітні 2019 року пара розірвала шлюб.

Єдиним питанням у цій ситуації для всіх було визначитися, хто ж буде позивачем та відповідачем по цій справі. Після обговорення усіх обставин, враховуючи всі процесуальні питання, колишнє подружжя разом вирішило, що позовну заяву таки подаватиме колишній чоловік до своєї дружини.

Справу суд розглянув, рішення** було позитивним для обох сторін.

Норми законодавства, застосовані у суді під час розгляду справи
Відповідно до ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалив рішення у випадку визнання позову відповідачем.
Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.
Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.
Відповідно до ст. 136 Сімейного кодексу (СК) України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.
Сторонами визнається факт їх окремого проживання. При внесенні відомостей про позивача як батька дитини в актовий запис про народження позивач присутнім не був. Відсутність кровного споріднення між особою, яка записана батьком дитини та дитиною, визнана матір`ю дитини. Право позивача на звернення до суду з позовом про виключення відомостей з актового запису про народження дитини ґрунтується на нормах ст. 136 СК України.

*Імена змінено з етичних міркувань.

** Посилання на рішення суду: http://reyestr.court.gov.ua/Review/88896771

Будьте в курсі кожної новини та події — підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×