facebook
Потрібна юридична консультація? Наш юрист надасть її безкоштовно

Питання – відповідь: Чи є згода водія із вчиненням порушення ПДР доказом у справі?

Дата публікації: 02.10.2022

При складенні процесуального документа, як-от протокол чи постанова, працівники поліції замість доказів порушення намагаються зафіксувати під відеозапис, як водій погоджується із допущеним порушенням. Або принаймні не заперечує факту вчинення ним порушення. Це робиться зазвичай у випадках, коли інші докази порушення відсутні. Тож, чи можна вважати таке «відеозізнання» доказом у справі, і чи звільняє воно поліцію від доведення порушення? На питання відповідає юрист Хмельницької  ГО «Подільська правова ліга» Руслан Малий.  

На фото: Руслан Малий – юрист ГО «Подільська правова ліга».

Статтею 222 Кодексу України про адміністративін правопорушення (КУпАП)  передбачено, що органи Національної поліції розглядають справи про адміністративні правопорушення. Від імені органів Національної поліції розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право працівники органів і підрозділів Національної поліції, які мають спеціальні звання, відповідно до покладених на них повноважень.

Водночас статтями 10 та 11 КУпАП встановлено, що адміністративне правопорушення визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків. Адміністративне правопорушення визнається вчиненим з необережності, коли особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання шкідливих наслідків своєї дії чи бездіяльності, але легковажно розраховувала на їх відвернення або не передбачала можливості настання таких наслідків, хоч повинна була і могла їх передбачити.

Натомість відповідно до статті 251 КУпАП, доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Отже, притягнення особи до адміністративної відповідальності можливе лише за наявності факту адміністративного правопорушення та вини особи у його вчиненні, яка підтверджена належними доказами.

Якщо ж водій який на відеозапис визнав свою вину, але в подальшому вирішить оскаржити цю постанову, то працівник поліції подає до суду відеозапис, де водій або погодився, або не заперечував вчинення ним порушення.

В таких випадках поліція як відповідач дотримується позиції, що на долученому відеозаписі порушення водієм не заперечується факт порушення. А отже водій сам погодився, що він порушив ПДР.

Одна з таких справ розглядалася у Верховному Суді у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду (КАС) – справа №177/525/17.

У своїй постанові від 08 липня 2020 року ВС КАС дійшов висновку, що сам факт визнання особою вини у порушенні ПДР не може бути достатнім доказом правомірності рішення суб`єкта владних повноважень за відсутності інших належних доказів і не звільняє відповідача від доведення правомірності свого рішення (п. 47 Постанови).

Висновок: навіть якщо водій на місці зупинки погодився із допущеним порушенням чи не заперечував, це не може бути доказом вчинення правопорушення. Працівник поліції зобов’язаний підтвердити факт порушення належними доказами, зокрема фото чи відеофіксацією порушення.

Читайте також: Питання – відповідь: Чи є рапорт інспектора патрульної поліції доказом вини водія?

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Знайшли своє рiшення? Допоможiть iншим!

Надрукуйте постер

Роздрукуйте та розмiстiть на дошцi оголошень у своєму под’їздi постер Мережi

Станьте волонтером

Станьте волонтером та допомогайте знаходити рiшення проблем iншим

Потрiбна консультацiя?

Онлайн

Поставте питання, i один з експертiв Мережi надасть вiдповiдь.
Графік роботи чату: з 10:00 до 16:00
щодня
(обідня перерва з 13:00 до 14:00).

В офiсi

Знайдiть найближчу приймальню у своєму мiстi та запишiться на консультацiю.

connect

Приєднатися

Ми завжди відкриті для спроможних організацій та активних особистостей, які поділяють наші місію, бачення та цінності і готові долучитися до їх реалізації.

support

Підтримати

Ми робимо правову допомогу доступною. Ми посилюємо спроможність громад та допомагаємо їм розвиватися. Підтримайте нас у цій роботі.

Повідомити про помилку

×